Kunta- ja hyvinvointialalla on jälleen runsaasti tarjolla kesätyöpaikkoja
Noin 59 000 nuorta saa kesätyöpaikan kunta- ja hyvinvointialalta. Nuoret työllistyvät kesätöihin, jotka ovat joko organisaatioiden omia, kesätyösetelillä tuettuja tai kesäharjoittelupaikkoja.

Suurin osa kunta-alan (86 %) ja hyvinvointialan (91 %) työnantajista tarjoaa ensi kesänä nuorille kesätyöpaikkoja tai tukee niiden tarjoamista. Kunta-alan organisaatiot tarjoavat itse yli 13 000 kesätyöpaikkaa ja hyvinvointialan työnantajat noin 13 000 kesätyöpaikkaa. Kesätöiden lisäksi nuorten on mahdollista tutustua kunta- ja hyvinvointialan töihin kahden viikon kesäharjoitteluissa. Kesäharjoittelupaikkoja on yhteensä noin 3 000.
Sen lisäksi että kunnat tarjoavat kesätöitä omissa organisaatioissaan, ne myös tukevat kesätöiden tarjoamista nuorille. Monet yksityisen sektorin tai kolmannen sektorin työnantajat hyödyntävät kuntansa tarjoamaa kesätyöseteliä nuoren kesätyöpaikan rahoittamisessa. Kesätyöseteleillä tuetaan kaikkiaan noin 30 000 kesätyöpaikan tarjoamista.
Kunta-alan kesätyöntekijöistä kolme neljästä (75 %) on peruskoulun tai lukion oppilaita. Sen sijaan hyvinvointialan kesätyöntekijöistä suurin osa on jo sote-alan ammattiin opiskelevia (73 %).
KT toteutti kesätyökyselyn tammi-helmikuussa. Osa työnantajista ei vielä tuolloin osannut kertoa kesätyöpaikkojen tarjoamisesta. Kunta-alan työnantajista 9 prosenttia ilmoitti, ettei aio tarjota kesätyöpaikkoja. Hyvinvointialan työnantajista kukaan ei ilmoittanut, ettei tarjoaisi kesätöitä.
Vaikka taloudellinen suhdanne on heikko, työnantajat pitävät kesätöiden tarjoamista nuorille tärkeänä. Kesätöitä pidetään hyvänä keinona vahvistaa työnantajakuvaa ja mahdollisuutena esitellä itseään tulevaisuuden työnantajana.
Kunta- ja hyvinvointialalla on tarjolla 59 000 kesätyöpaikkaa.
Hyvinvointialan töihin runsaasti hakijoita
Kunnat ja kuntayhtymät tarjoavat kesätyöntekijöille monipuolisia tehtäviä eri aloilta: esimerkiksi puisto- ja puutarhatöitä ja töitä kulttuuri- ja nuorisopalveluissa sekä varhaiskasvatuksessa. Hyvinvointialalla kesätyöt ovat yleisimmin terveydenhuollon tehtäviä. Yleisiä kesätöitä ovat myös sosiaalialan tehtävät, siivous- ja kunnossapitotyöt tai toimistotyöt.
Hyvinvointialueet ja -yhtymät uskoivat saavansa tulevalle kesälle huomattavasti enemmän kesätyöhakemuksia kuin vuosi sitten. Vuonna 2024 hyvinvointialan organisaatioista vain joka viides (20 %) uskoi hakemuksia tulevan riittävästi. Nyt tulevaa kesää koskevassa kyselyssä näin uskoi 70 prosenttia. Kyselyn avoimissa palautteissa kerrottiin, että hakijoita on ollut aiempaa enemmän ja sen myötä hakemusten laatu on parantunut.
Hyvinvointialalla kesätyöntekijöiden rekrytointi alkaa kunta-alaa aiemmin. Puolet (52 %) hyvinvointialan työnantajista aloitti rekrytoinnin jo vuoden 2024 puolella. Hyvinvointialalla päätökset kesätyöntekijöistä tehdään pääosin tammi-maaliskuussa 2025. Kunta-alalla rekrytointi alkaa useimmiten tammi-helmikuussa 2025. Päätökset rekrytoinneista tehdään pääosin huhtikuussa 2025.
Kyselyn perusteella hyvinvointialueiden vastaajat kokevat rekrytointiprosessin työläämmäksi kuin kunta-alan vastaajat. Tämä voi johtua siitä, että kesätyöntekijöitä palkataan paljon ja siitä, että kesätyöntekijät rekrytoidaan maantieteellisesti laajemmalta alueelta, mikä pitkittää prosesseja.
Hyvinvointialan organisaatiot pitävät kesätyönhakijoihin aktiivisemmin yhteyttä kuin kunta-alan organisaatiot. Hyvinvointialan organisaatioista kaikki ovat yhteydessä kaikkiin hakijoihin, myös niihin joita ei valittu. Kunta-alalla vastaava luku on 83 prosenttia. Kyselyssä työnantajat ilmoittivat rekrytointiprosessin haasteiksi muun muassa nuorten tavoittamisen ja hakijoiden sitoutumisen.
Perehdytyskäytännöt vaihtelevat
Kesätyöntekijöiden onnistunut perehdytys nousee usein esiin nuorille tehdyissä kesätyökyselyissä. Kesätyöntekijöiden perehdytyssuunnitelmissa onkin eroja organisaatioiden välillä.
Osa organisaatioista on tehnyt kesätyöntekijöille oman perehdytyssuunnitelman. Joissain organisaatioissa käytetään samaa perehdytyssuunnitelmaa kuin muullekin henkilöstölle. Saman työnantajan eri yksiköissä voi olla myös erilaisia tapoja perehdyttää. Monissa organisaatioissa vastuu kesätyöntekijän perehdytyksestä on esihenkilöillä ja yksiköllä, jossa kesätyöntekijä työskentelee.
Kyselyn vastaukset edustavat hyvin koko kunta- ja hyvinvointialaa. Kyselyyn vastasi yhteensä 266 työnantajaorganisaatiota. Vastanneiden kuntien ja kuntayhtymien henkilöstömäärä vastaa 80:tä prosenttia kunta-alan henkilöstöstä ja hyvinvointialueiden ja -yhtymien henkilöstömäärä 95:tä prosenttia hyvinvointialan henkilöstöstä.
6.5.2025