Saavutettavuusseloste

Sivustomme pääkohderyhmänä ovat kuntien ja kuntayhtymien työnantajaedustajat. Tavoitteenamme on, että KT:n verkkopalvelut ovat helppokäyttöisiä ja kaikkien saavutettavissa.

KT:n verkkopalveluita koskee laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta. Sen mukaan julkisten verkkopalvelujen on oltava saavutettavia. Tämä on KT Kuntatyönantajien verkkopalvelujen saavutettavuusseloste.

Tämä saavutettavuusseloste koskee KT:n kaikkia julkisia verkkopalveluita eli sivustoja kuntatyonantajalehti.fi,  kt.fi ja vuosikertomus.kt.fi sekä niiden kieliversioita. Seloste on julkaistu 25.8.2020.

Olemme arvioineet sivustojen saavutettavuuden itse käyttäen apunamme erilaisia teknisiä saavutettavuustyökaluja.

Digipalveluiden saavutettavuuden tila

KT:n verkkopalvelut ovat suurelta osin saavutettavuusvaatimusten mukaisia.

Muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta sivustoilla ei ole kriittisiä saavutettavuuspuutteita, vaan ne täyttävät WCAG 2.1 -ohjeistuksen A- ja AA-tasojen kriittiset vaatimukset.

Verkkopalveluiden yleisen toimivuuden kannalta tilanne on siis melko hyvä. Sivustojemme joissakin toiminnallisuuksissa tai ominaisuuksissa on kuitenkin vielä ongelmia. Olemme niiden vuoksi muuttaneet toimintatapojamme sekä käynnistäneet uudistuksia, jotta puutteet saadaan korjattua mahdollisimman hyvin.

Sivustoillamme on seuraavia ongelmia:

Sivustojen visuaaliseen ilmeeseen liittyvät ongelmat

Sivustojen ulkoasussa käytettyjen värien kontrastit eivät ole kaikilta osin riittäviä. Sivustoilla on myös elementtejä, joissa tekstiä esitetään kuvien päällä niin, ettei tekstin ja taustan välinen kontrasti ole aina paras mahdollinen. Etenkin mobiilikäytössä myös jotkin linkkielementit ovat liian lähellä toisiaan.

Olemme aloittaneet sivuston ilmeen uudistamisten, ja siihen liittyvät saavutettavuusongelmat pyritään korjaamaan syksyn 2020 aikana.

Liitetiedostot

Sivuston liitetiedostot ovat osittain vaatimusten mukaisia. Olemme uudistaneet keväällä 2020 asiakirjapohjamme niin, että ne tukevat paremmin saavuttavien tiedostojen tekemisestä. Yritämme myös välttää turhien liitetiedostojen viemistä verkkopalveluihimme.

23.9.2018 jälkeen julkaistut liitteet ja tiedostot on pyritty julkaisemaan saavutettavuusvaatimusten mukaisina, mutta ei-saavutettavia tiedostoja saattaa vielä löytyä. Tällöin voit pyytää meiltä liitteestä saavutettavan version. Ole näissä tapauksissa meihin yhteydessä kohdassa saavutettavuuspalaute esitellyillä tavoilla.

Tilastot

Olemme tehneet verkkopalveluidemme tilastograafit avoimen lähdekoodin Highcharts-työkalulla, ja graafien saavutettavuudessa voi olla joitakin puutteita.

Tilastojen ulkoasu uudistetaan ilmeuudistuksen yhteydessä syksyllä 2020 niin, että tekstikoot ja värit ovat saavutettavuusvaatimusten mukaisia.

Joitakin tilastotietoja, esimerkiksi tilastokarttoja, on esitetty sivustoillamme kuvina. Tällöin niille on annettu vaihtoehtoinen tekstivastine ja niiden sisältöä on pyritty esittelemään sivuilla myös muilla tavoin, esimerkiksi tekstinä.

Videot

Noudatamme videoihin liittyviä savutettavuusvaatimuksia 23.9.2020 alkaen siten, että tekstitämme kaikki videot, jotka ovat katsottavissa sivuillamme yli kaksi viikkoa. Myös osa tätä ennen julkaistuista videoista on jo tekstitetty ja täyttää saavutettavuusvaatimukset.

Poikkeustapauksissa voimme vastata videoita koskeviin saavutettavuusvaatimuksiin myös niin, että teemme videosta lyhyen uutismuotoisen yhteenvedon verkkosivuillemme tai tarjoamme videoidun tapahtuman aineiston, esimerkiksi sen esitykset, verkossa saavutettavassa muodossa.

Julkaisemme videot pääosin YouTube-kanavallamme, josta jaamme ne sivuillemme sekä sosiaalisen median kanaviimme.

Saavutettavuuspalaute

Toivomme, että annat meille saavutettavuuspalautetta ensi sijaisesti sitä varten luodulla verkkolomakkeella.

Voit myös halutessasi lähettää palautetta sähköpostilla osoitteeseen viestinta@kt.fi. Mikäli käytät palautteen antamiseen sähköpostia, toivomme, että laitat viestin otsikoksi "Saavutettavuuspalaute" ja annat viestissäsi sen sivun osoitteen, jota palaute koskee. Näin palauteesi käsittely on helpompaa.

Jos huomaat sivustoillamme saavutettavuusongelmia, anna niistä palautetta ensin sivuston ylläpitäjälle eli meille. Vastaamme palautteeseesi  viimeistään 14 päivän kuluttua, ongelmien korjaamiseen voi mahdollisesti kulua tuota pidempi aika.

Valvontaviranomainen

Jos et ole tyytyväinen meiltä saamaasi vastaukseen tai et saa vastausta lainkaan kahden viikon kuluessa, voit antaa palautteen Etelä-Suomen aluehallintovirastoon. Etelä-Suomen aluehallintoviraston sivuilla kerrotaan, miten valituksen voi tehdä ja miten asia käsitellään.

Valvontaviranomaisen yhteystiedot

Etelä-Suomen aluehallintovirasto
Saavutettavuuden valvonnan yksikkö
www.saavutettavuusvaatimukset.fi
saavutettavuus@avi.fi
Puhelinnumero vaihde 0295 016 000

Palaute KT:n verkkosivuista ja saavutettavuudesta

Otamme mielellään vastaan ehdotuksia sivustojemme kehittämiseksi.

Huomioi, että varsinainen saavutettavuuspalaute on kuitenkin hyvä antaa yllä olevien ohjeiden mukaisesti saavutettavuuspalautteen antamiseen tarkoitetulla lomakkeella tai sähköpostilla KT:n viestintään.