Työsuojeluvaaleissa tarvitaan ehdokkaita - miten heitä saisi riittävästi mukaan?
Ensi syksynä järjestetään työsuojeluvaalit. On työnantajankin etu, että henkilöstö innostuu työsuojeluvaltuutetun tehtävästä ja vaaleihin asettuu paljon ehdokkaita.

Kunta- ja hyvinvointialalla ja KT:n jäsenyrityksissä järjestetään työsuojeluvaalit syksyllä 2025. Vaaleissa henkilöstö valitsee keskuudestaan työsuojeluvaltuutetun ja tälle kaksi varavaltuutettua. Työsuojeluvaltuutetut valitaan vuonna 2026 alkavalle nelivuotistoimikaudelle.
Uuden toimikauden valmistelut on syytä aloittaa riittävän ajoissa, jotta työsuojeluvaalit saadaan toteutettua hyvissä ajoin ennen vuoden 2025 loppua. Uuden työsuojelun yhteistoimintaorganisaation toiminnan tulee käynnistyä heti vuoden 2026 alussa.
Monista asioista on sovittava ennen vaaleja
Ennen vaaleja organisaatioissa tulee arvioida kuluvaa toimikautta. Työnantajan ja henkilöstöjärjestöjen on myös sovittava:
työsuojelun yhteistoimintaorganisaatiosta
työsuojeluvaltuutetun toimialueesta
työsuojeluvaltuutetun ajankäytöstä
työsuojavaltuutettujen lukumäärästä
työsuojelutoimikunnan jäsenmäärä ja eri osapuolten edustuksesta toimikunnassa
asettavatko toimihenkilöt oman ehdokkaansa.
Kun edellä luetelluista asioista on päästy sopimukseen, henkilöstöjärjestöjen edustajat järjestävät työsuojeluvaalit. Työsuojelupäällikön tehtävänä on käynnistää valintaprosessi. Hän kutsuu työntekijäjärjestöjen edustajat koolle keskustelemaan vaalien toteuttamisesta.
Työnantajan tulee mahdollistaa vaalien järjestäminen
Vaalin käytännön järjestelyistä vastaa vaalitoimikunta, jonka perustamisesta sopivat pääsopijajärjestöjen tai niiden rekisteröityjen alayhdistysten edustajat. Työnantajan edustaja ei voi olla mukana vaalitoiminnassa.
Työnantajan on kuitenkin tärkeää tehdä yhteistyötä vaalitoimikunnan kanssa, jotta työpaikalla voidaan huolehtia muun muassa siitä, että kaikilla työnantajaan palvelussuhteessa olevilla on mahdollisuus osallistua vaaliin. Tällöin on suunniteltava, miten tieto ehdolle asettumisesta ja vaalista välitetään erilaisilla työvapailla, kuten vanhempainvapailla oleville.
Työnantajan on mahdollistettava vaalit muun muassa antamalla vaalitoimikunnalle tarvittavat tilat ja välineet vaalin toteuttamiseksi. Lisäksi työnantajan on annettava vaalitoimikunnalle luettelo työnantajaan palvelussuhteessa olevasta henkilöstöstä, joka on samalla luettelo äänioikeutetuista.
Henkilöstöä tulisi innostaa ehdokkaiksi vaaleihin
Työsuojeluvaaleihin voi olla vaikea saada ehdokkaita. Työnantajan ja vaalitoimikunnan tulisikin yhdessä pohtia keinoja, joilla henkilöstöä voisi houkutella asettumaan ehdolle työsuojeluvaaleissa.
Esimerkiksi kuvaus työsuojeluvaltuutetun tehtävistä auttaa pohtimaan mahdollista ehdokkuutta. Henkilöstöä voi houkutella ehdokkuuteen esimerkiksi nykyisten työsuojeluvaltuutettujen kertomuksilla tehtävistään ja sillä, että henkilöstölle kerrotaan, miten työsuojeluvaltuutettuna pääsee vaikuttamaan organisaation työsuojelun kehittämiseen.
On työnantajan etu, että henkilöstöllä on edustajia työsuojelun yhteistoiminnassa, jossa käsitellään työn turvallisuuteen ja terveyteen liittyviä asioita. Osaava, työpaikan olosuhteet tunteva työsuojeluvaltuutettu on arvokas yhteistyökumppani, kun organisaatio kehittää työsuojelua ja haluaa varmistaa henkilöstön työsuojeluosaamisen.
17.7.2025