Työelämän kehittäminen
6
/2024

Teksti: työmarkkinatutkija Tanja Vierula ja työmarkkinajuristi Johanna Antikainen

Luottamusmiehestä luottamusedustaja?

KT:n ja palkansaajajärjestöjen yhteinen työryhmä pohti sopimuskaudella 2022–2025 uutta, sukupuolineutraalia vastinetta luottamusmies-nimikkeelle. Haasteeksi koettiin muun muassa se, että sana luottamusmies esiintyy laajasti lainsäädännössä.

Etätyö

KT:n ja palkansaajajärjestöjen yhteisen sukupuolineutraaleja nimikkeitä edistävän KVTES-työryhmän toimeksiantoon kuuluu myös luottamusmies-nimityksen korvaaminen uudella, sukupuolineutraalilla nimityksellä.

Työryhmän keskustelussa suljettiin ensin pois eräitä vaihtoehtoja, joilla on jo jokin muu merkitys. Tällaisia ovat muun muassa luottamushenkilö, henkilöstön edustaja, luottamusvaltuutettu ja yhteistoimintaedustaja.

 

Puhekielisiä vaihtoehtoja, kuten luottari tai luotsikka, ei koettu riittävän asiallisiksi. 

 

Työryhmä katsoi, että asiantuntija-sana sekoittuisi ammattinimikkeisiin. Puhekielisiä vaihtoehtoja, kuten luottari tai luotsikka, ei koettu riittävän asiallisiksi. Yhtenä vaihtoehtona harkittiin työehtovaltuutettua, mutta sen katsottiin poikkeavan liiaksi nykyisestä.

Koska luottamusmies on vakiintunut käsite, uudessa nimikkeessä haluttiin säilyttää sana luottamus. Eniten kannatusta sai luottamusedustaja. Haasteeksi nähtiin se, jos laissa ja työehtosopimuksissa käytetään erilaisia nimikkeitä. Tiedossa ei ole kuitenkaan tulevia lakimuutoksia aiheesta.

Ruotsiksi fackombud

Työryhmä konsultoi asiassa useita asiantuntijatahoja. Kotimaisten kielten keskus piti luottamusedustajaa hyvänä vaihtoehtona. Nimike sisältää sanan luottamus, ja sen loppuosa eli edustaja on sekä sukupuolineutraali että informatiivinen. Jos lain termeihin haetaan myöhemmin muutosta, Kotus pohtii vaihtoehtoja lisää.

Työmarkkinoiden ruotsin kielen lautakunta Fackterm puolestaan ehdotti, että ruotsinkielisen termin förtroendeman voisi ensisijaisesti korvata termillä fackombud.

Kunnilta kannatusta luottamusedustajalle

Keskusjärjestöt (SAK, STTK, Akava, EK, Kirkon työmarkkinalaitos ja Valtion työmarkkinalaitos) kannattivat niille tehdyssä kyselyssä luottamusmies-käsitteen korvaamista. 

Keskusjärjestötkin totesivat käytännön hankaluudeksi sen, että luottamusmies esiintyy laajasti lainsäädännössä. Luottamusmies-sanalle on ollut haastavaa löytää sellaista korvaavaa sanaa, josta kävisi ilmi, mistä on kyse.

Luottamusmies-nimityksen korvaamisesta kysyttiin myös KT:n kyselyssä kunnilta. Kyselyssä noin puolet vastaajista antoi äänensä luottamusedustajalle. Vajaa viidennes kannatti luottamushenkilöä. 

Avovastauksissa suosituin ehdotus oli ”henkilöstön edustaja”, joka mainittiin yli puolessa annetuista avovastauksista.

 

Lue lisää aiheesta Ammattinimikkeet muuttuvat sukupuolineutraaleiksi -artikkelista KT-lehdestä>

19.12.2024

Muita artikkeleita aiheesta