KT-kulma
4
/2022

Markku Jalonen, toimitusjohtaja

Häikäilemätöntä peliä ihmisten hengellä

KT:n, JUKOn ja JAUn hyväksymät kunta-­alan työ- ja virkaehtosopimukset sekä työrauha koskevat noin kahta kolmasosaa kunta-alan henkilöstöstä. Työrauhan arvo korostuu historiallisen vaikean työmarkkinakevään jälkeen. Kolmen vuoden työrauha tuo vakautta ja ennustettavuutta kunta-alalle ja hyvinvointialueille.

Markku Jalonen toimitusjohtaja

KT aloitti neuvottelut Superin ja Tehyn kanssa uudelleen heti kesätauon jälkeen. Vain muutaman tapaamisen jälkeen järjestöt kriisiyttivät neuvottelut hengenvaarallisiin lakkoilmoituksiin. Työriitaa sovitellaan jälleen valtakunnansovittelijan johdolla.

Tehy ja Super ovat kieltäytyneet antamasta lainkaan suojelutyötä kriittisessä tilassa olevien potilaiden hoitoon. Ensimmäisen kerran Suomen työmarkkinahistoriassa ja kansainvälisestikin arvioiden lakot kohdistetaan teho-osastoihin ja vanhusten palveluihin ilman suojelutyötä.

Järjestöjen häikäilemättömät toimet uhkaavat välittömästi hengenvaarassa olevien kansalaisten henkeä ja terveyttä. Potilasturvallisuuslain säätäminen on välttämätöntä.

Kunta-alan sopimusratkaisu tuo myös hoitajille merkittäviä palkankorotuksia. Se nostaa hoitajien palkkoja kolmen vuoden aikana keskimäärin noin 10 prosenttia. Yksittäisen hoitajan palkka nousee keskimäärin yli 300 euroa kuukaudessa. Lisäksi hyvinvointialueuudistukseen liittyvä palkkojen yhdenmukaistaminen nostaa hoitajien palkkoja keskimäärin noin kuusi prosenttia. Tämä tuo hoitajille lisää palkkaa keskimäärin noin 200 euroa kuukaudessa.

Yksityisen sektorin työehtosopimuksissa työrauha on yleensä sovittu vain vuodeksi. Kiihtyvässä inflaatiossa vähintään kaksivuotinen sopimuskausi olisi ollut parempi vaihtoehto. Työrauha on vaarassa, ja vuoden 2023 sopimuskorotukset tulevat työnantajille nyt selvästi kalliimmaksi.

13.9.2022

Yhteystiedot

Markku Jalonen

toimitusjohtaja
Puhelin:
+358 9 771 2500
Matkapuhelin:
+358 40 547 7710
Sähköposti:
Markku.Jalonen@kt.fi
Organisaatio:
Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT