Ledare
3
/2023

Mervi Itkonen, chefredaktör

Ungdomar är så olika

Ungdom är ett relativt begrepp. I lagen är saken klar: arbetstiden för personer under 18 år är begränsad. De unga som nu utexamineras kan vara äldre: 00-talister i 20-årsåldern eller till och med trettio- och fyrtioåriga millenialer.

Olika generationer förknippas med olika klichéer: att millenialerna törstar efter upplevelser och att Generation Z som fötts på 2000-talet förverkligar sig själv. De förväntar sig något annat av arbetslivet än tidigare generationer: individualitet, flexibilitet, motiveringar och interaktiv ledning. De förbinder sig inte alltid till arbetsplatsen som förr, utan karriären kan omfatta 10–15 jobb inom många branscher. I verkligheten är skillnaderna förstås större mellan individerna än mellan generationerna.

Arbetsgivarnas problem är att få de unga att trivas och stanna. Vad vi än tycker om de ungas värderingar och tankar, så är de vad de är. Stela och hierarkiska strukturer lockar inte, utan vi måste kunna ge var och en något av det de vill ha, ens i små doser. Hur självsäkra de unga än verkar, behöver de mycket stöd och uppskattning. Ett bra sätt är att fråga: Hur går det? Sedan ska vi stanna upp och lyssna.

16.6.2023