Pääkirjoitus
3
/2023

Mervi Itkonen, päätoimittaja

Minkä ikäinen on vielä nuori?

KT-lehden päätoimittaja Mervi Itkonen kirjoittaa, että nuoruus on suhteellista. Lain näkökulmasta asia on selvä, sillä alle 18-vuotiaan työaikaa on rajoitettu. Nyt työelämään valmistuvat nuoret voivat olla myös vanhempia: parikymppisiä 2000-luvun kasvatteja tai jopa kolmi- ja nelikymppisiä milleniaaleja.

Sukupolviin liittyy erilaisia kliseitä: milleniaalien sanotaan janoavan elämyksiä ja 2000-luvulla syntyneen Z-sukupolven itsensä toteuttamista. He odottavat työelämältä hiukan eri asioita kuin edelliset polvet: yksilöllisyyttä, joustavuutta, asioiden perustelua ja keskustelevaa johtamista. Työpaikkaan ei välttämättä sitouduta kuten ennen, vaan uran varrelle voi mahtua 10–15 työpaikkaa ja useita eri alojakin. Todellisuudessa yksilöiden väliset erot ovat tietenkin suurempia kuin sukupolvien.

Työnantajien pulma on se, miten nuoret saadaan viihtymään ja jäämään. Olipa nuorten arvoista ja ajatuksista mitä mieltä hyvänsä, he ovat mitä ovat. Jäykät ja hierarkkiset rakenteet eivät maistu, vaan jokaiselle pitää pystyä tarjoamaan vähän jotain omaa, edes pieninä annoksina. Vaikuttivatpa nuoret miten itsevarmoilta hyvänsä, he tarvitsevat paljon tukea ja tunnustusta. Yksi hyvä tapa on kysyä: mitä kuuluu? Sen jälkeen on pysähdyttävä kuuntelemaan.

16.6.2023