Ledare
2
/2023

Mervi Itkonen, chefredaktör

Världen förändras, och vi med den

Min närstående väntar på en knäoperation och klagade på väntetiden. ”När välfärdsområdena infördes skulle det ju gå fortare att få vård. Det går inte alls fortare!”, löd kommentaren.

Det var februari. Jag sade att välfärdsområdena kom i gång för drygt en månad sedan. Man kommer nog att få vård fortare, men inte riktigt genast.

Om kunderna är otåliga, kan nog de anställda också vara det. Utvecklingen framskrider, men gradvis. Resultaten märks först med tiden. Då är det bra att ha en tydlig riktning. Riktningen i vårdreformen är temat för vår huvudartikel (s. 6) med Ilkka Luoma och Anu Vuorinen från Norra Österbottens välfärdsområde.

En kollega hade lyssnat på Kansanradio, där man undrade om allt var bättre på 1970- och 80-talen. Tidsresor är intressanta, så låt oss jämföra: då fanns det till exempel betydligt färre äldre och fler unga än nu. Kundernas och samhällets förväntningar har också förändrats. Skulle man kunna låta bli att vårda dem man inte kunde vårda på 70-talet? Och låta bli att erbjuda e-böcker i biblioteket?

Världen förändras, och vi med den. Vi måste våga avstå från något av det gamla när nya saker kommer i stället. 

17.4.2023

Ytterligare information

Mervi Itkonen

ledande sakkunnig I kommunikation
Telefon:
+358 9 771 2160
Mobiltelefon:
+358 44 374 0025
E-post:
Mervi.Itkonen@kt.fi
Organisation:
Kommun- och välfärdsområdesarbetsgivarna KT