Ledare
6
/2022

Mervi Itkonen, chefredaktör

Vi välkomnar förändringen

Nu kommer den, vårdreformen! Som vanlig mediekonsument slog jag tidigare mest dövörat till när reformen behandlades. Den personifierades av Yle-redaktören Tiina Merikanto, som tålmodigt behandlade temat kväll efter kväll inför en publik som redan tröttnat på hela reformen. Som helsingforsbo fick jag inte ens rösta i välfärdsområdesvalet.

Samtidigt är det många som haft reformen på sitt arbetsbord i många år och säkert också drömt om den på nätterna. En av dem är Aija Tuimala, som sammanfattar det dryga arbetet på sidan 30–32 i detta nummer.  

Reformen sysselsätter också HR-experter, vars mödor inte syns i nyhetsrubrikerna. I Norra Österbotten har HR som mål att alla ska få sin lön i januari (s. 6). Det är ingen självklarhet, då både arbetsgivaren och datasystemen byts ut samtidigt!  

Livet förändras också i kommunerna. Till exempel Varkaus koncentrerar sig nu på livskraft och befolkningstillväxt (s. 12). Också ledarskapet förändras. Enligt många kan det liknas vid ett nätverk eller en mosaik.

Här vill jag citera redaktören Tiina Merikantos uttalande i en intervju för tidningen Apu: Av alla vårdreformer är det här den bästa, eftersom den gick igenom i riksdagen. Den här reformen blir verklighet. 

20.12.2022

Ytterligare information

Mervi Itkonen

ledande sakkunnig I kommunikation
Telefon:
+358 9 771 2160
Mobiltelefon:
+358 44 374 0025
E-post:
Mervi.Itkonen@kt.fi
Organisation:
Kommun- och välfärdsområdesarbetsgivarna KT