Työelämän kehittäminen
2
/2025

Teksti: Marjaana Walldén, työelämän kehittämisen asiantuntija

Huomioi olosuhdetekijät, kun sovit työsuojeluvaltuutetun ajankäytöstä

Työsuojeluvaltuutetun ajankäytöstä sovittaessa on huomioitava työpaikan olosuhteet. Työsuojelun yhteistoimintaryhmä Tyry on laatinut olosuhdetekijöiden huomioinnista uuden ohjeen.

Kuvituksessa on symboleita työsuojeluvaltuutetun ajankäyttöön vaikuttavista asioista.

Työsuojeluvaltuutetun ajankäytöstä on tehty uusi ohje. Ohjeen on laatinut Työsuojelun yhteistoimintaryhmä Tyry. Tyry on KT:n ja pääsopijajärjestöjen yhteinen ryhmä, joka seuraa Kunta- ja hyvinvointialan työsuojelun yhteistoimintaa koskevan työ- ja virkaehtosopimuksen toteutumista ja antaa lausuntoja sen soveltamisesta aiheutuneista tulkintakysymyksistä

Ohjetta tulee hyödyntää, kun kunta- ja hyvinvointialan organisaatioissa arvioidaan työsuojeluvaltuutettujen tarvitsemaa vapautusaikaa ja neuvotellaan työsuojeluvaltuutetun ajankäytöstä.

Olosuhdetekijöiden huomioiminen perustuu lakiin työsuojelun valvonnasta ja työpaikan työsuojelun yhteistoiminnasta sekä kunta- ja hyvinvointialan työsuojeluvaltuutetun ajankäyttöä ja ansionmenetyksen korvaamista koskevaan työ- ja virkaehtosopimukseen.

Näiden mukaan työsuojeluvaltuutetun tehtävien hoitamista varten tarvittavaa aikaa määrättäessä on otettava huomioon tämän edustamien työntekijöiden lukumäärä, työpaikan alueellinen laajuus, työskentelypaikkojen lukumäärä ja niissä suoritettavan työn luonne, töiden järjestelystä johtuvat työsuojeluvaltuutetun tehtävien määrään vaikuttavat tekijät sekä muut työntekijöiden turvallisuuteen ja fyysiseen ja psyykkiseen terveyteen vaikuttavat työturvallisuuslaissa tarkoitetut haitta-, vaara- ja kuormitustekijät.

Tarve ohjeelle ilmeni Tyryn alkuvuonna 2024 tekemästä selvityksestä. Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT ja kunta- ja hyvinvointialan pääsopijajärjestöt sopivat selvityksen tekemisestä vuoden 2022 sopimusratkaisun yhteydessä.

Ohje löytyy KT:n verkkosivuilta>

25.5.2025