Pääkirjoitus
3
/2024

Mervi Itkonen, päätoimittaja

Pehmeän turvallisuuden ydin

Mitä sinulle merkitsee turvallisuus? Tulevatko mieleen raja-­aidat, koirat ja hävittäjät? Vaiko lämmin kouluateria, ­aamulla auratut kadut, terveyskeskus ja erikoissairaanhoito?

Perinteisesti on puhuttu kovasta ja pehmeästä turvallisuudesta, mutta tätä kahtiajakoa on myös haastettu. Molempia tarvitaan. ­Toista ei ole ilman toista.

Viime aikoina suomalaisten turvallisuudentunnetta ovat järkyttäneet useat sodat, kriisit ja väkivallanteot. Kunnat ja hyvinvointialueet sekä niiden omistamat yritykset tuottavat turvallisuutta. Sitä tunnetta, että joku välittää, kasvattaa, hoitaa, huoltaa ja ottaa kopin.

Turvaa tarvitsevat myös turvallisuuden tekijät itse: työntekijät ja viranhaltijat, jotka kohtaavat työssään pelottavia ja vaarallisia tilanteita. Työturvallisuudesta vastaa työnantaja, jonka tehtävänä on kartoittaa riskejä ja ehkäistä vaaratilanteita. Kaikkia riskejä ei silti ­voida poistaa. Sivuilla 6–14 kerromme, miten Vantaa ja Pohjois-Karjalan hyvin­vointialue rakentavat turvallisuutta.

Joskus pehmeiksi koetut asiat, kuten tunnetaitojen opetus ja ­hyvä koulutussuunnittelu, ratkaisevat.

7.6.2024