Pääkirjoitus
4
/2023

Mervi Itkonen, päätoimittaja

Mäkkärin kassalta opettajaksi

KT-lehden päätoimittaja Mervi Itkonen kirjoittaa, että työllisyys on nyt kaikkien huulilla. Työnantajat kärsivät henkilöstöpulasta, valtio alijäämästä, työttömät  näköalattomuudesta. Mikä siis neuvoksi? 

Tässä KT-lehden numerossa päätimme pureutua työllisyyteen. Aihe on ajankohtainen, koska kunnissa valmistellaan suurta TE-uudistusta, jonka aika koittaa vuoden 2025 vaihteessa. Samaan aikaan hallitus ponnistelee työllisyysasteen nostamiseksi.

Kunnat lähtevät TE-uudistukseen hyvin erilaisista lähtökohdista. Sivulta 8 voit lukea, kuinka Kainuussa onnistuttiin kuntakokeilun aikana nostamaan työllisyysaste ennätyslukemiin. Myös Etelä-Karjalassa kunnat ovat tehneet työllisyyden hoidossa hyvää yhteistyötä, ilman kuntakokeilua (s.12).

Työllisyystoimilla voidaan tehdä paljon, mutta muitakin keinoja tarvitaan. Yhden hyvän ajatuksen esittää Juho Ruskoaho kolumnissaan sivulla 21: Mitä jos ryhtyisimme oikeasti lisäämään opiskelupaikkoja ja korkeakoulutettujen määrää? Koulutus parantaa tutkitusti työllistymisen ja myös perheellistymisen mahdollisuuksia. Monet fiksut nuoret joutuvat kolkuttelemaan vuosikaudet korkeakoulujen ovia. Välivuodet mäkkärin kassalla voivat kasvattaa elämänkokemusta, mutta vielä enemmän me tarvitsemme sosiaalityöntekijöitä, opettajia, lääkäreitä ja varhaiskasvattajia.

15.9.2023