Ledare
6
/2023

Mervi Itkonen, chefredaktör

AI hjälper i villervalla

Ibland är arbetet en enda villervalla. När man har många bollar i luften och mellan diverse Teamsmöten sätter sig ner och försöker koncentrera sig på att till exempel skapa ny text, kan huvudet kännas lika tomt som ett vitt papper. Kreativitet kräver tid och utrymme.

Mervi Itkonen, KT-lehden päätoimittaja

Jag har nu funnit ChatGPT, som på kort tid blivit en nästan oumbärlig hjälpreda. Den ger idéer, skriver checklistor, letar upp hashtaggar och kokar ner tunga dokument till tre punkter. Det ger mig mer tid att tänka.

Det här är den största nyttan av automatisering och artificiell intelligens. Tråkiga, manuella och repetitiva uppgifter försnabbas. Arbetstimmar sparas, produktiviteten ökar. Felen blir ofta färre, men inte alltid. Människan behövs fortfarande.

I det här numret ger vi exempel på hur kommunerna och välfärdsområdena förbättrat sin produktivitet. Läs exempelvis Vasa stads förträffliga exempel på hur man letade fram och automatiserade rutinuppgifter (s. 6).

Teknologi är ändå inte alltid lösningen. Vi behöver nya sätt att tänka och nytt ledarskap, ibland också mindre reglering. Vad känns motigt i ditt arbete?

15.12.2023

Ytterligare information

Mervi Itkonen

ledande sakkunnig I kommunikation
Telefon:
+358 9 771 2160
Mobiltelefon:
+358 44 374 0025
E-post:
Mervi.Itkonen@kt.fi
Organisation:
Kommun- och välfärdsområdesarbetsgivarna KT

Muita artikkeleita aiheesta