Ledare
5
/2022

Mervi Itkonen, chefredaktör

Rätt attityd i vardagen

Barnfamiljens vardag: Höstens tredje förkylningsvåg på gång. Barnen till dagis, jobb, till dagis igen och jobb på hemsoffan. På Teams-mötena skymtar snuviga barn i pyjamas.

Lyckligtvis växlar livssituationen och inget är för evigt – inte ens förkylningar, och särskilt inte barndomen. Flexibilitet kan också behövas för den som tagit en valp eller tar hand om en minnessjuk anhörig. 

Den internationella undersökningen Decoding Global Talent (2021) utredde hur coronapandemin påverkat önskemål om arbetslivet. Resultat: efter pandemin uppskattar folk alltmer ett gott liv här och nu. Viktigast är goda relationer med kolleger och chefer samt balans mellan arbete och livet i övrigt. 

Tidigare viktiga långsiktiga fördelar, såsom karriärutveckling, har mindre betydelse, lönen desto mer. Pandemin har också ökat betydelsen av arbetsgivarens värderingar, såsom miljöfrågor och socialt ansvar. Det intresserar särskilt de unga.

Arbetsgivarna har en krävande uppgift att beakta alla slags människor och livssituationer. Att göra det är ändå viktigt. Ett flexibelt arbetsliv där människan beaktas som helhet ligger i allas intresse. Utan flexibilitet stannar de anställda inte, eller orkar inte.

28.10.2022

Ytterligare information

Mervi Itkonen

ledande sakkunnig I kommunikation
Telefon:
+358 9 771 2160
Mobiltelefon:
+358 44 374 0025
E-post:
Mervi.Itkonen@kt.fi
Organisation:
Kommun- och välfärdsområdesarbetsgivarna KT