Ledare
4
/2022

Mervi Itkonen, chefredaktör

Vi söker lösningar

Hej! Jag började på KT i augusti. Inga tråkiga dagar hittills. Under min första arbetsvecka stod vårdarbristen och jourstockningar i fokus. Följande vecka hotade fackorganisationerna stänga två intensivvårdsavdelningar. Sedan har det kommit nya strejkhot. 

Mervi Itkonen, KT-lehden päätoimittaja

Jag hoppas på en överenskommelse och fred igen. Nu berättar vi om allt det goda som görs i kommuner och regioner. Jag har sett hur hårt KT:s förhandlare arbetar för en lösning.

I det här numret fokuserar vi på tillgången på arbetskraft. Temat är viktigt, för Finland grånar. Kommunerna och regionerna har brist på läkare, vårdpersonal, psykologer, socialarbetare, lärare inom småbarnspedagogik, IKT-experter och många andra yrkesmänniskor. 

Vi berättar hur exempelvis Jyväskylä och Esbo söker arbetstagare bland nya invånargrupper. 

Det finns inte bara en lösning på personalbristen. Mer utbildning, smidigare invandring, ny arbetsfördelning och jobb för omsorgsassistenter. Det är några av KT:s förslag. Vad föreslår du? Jag tar gärna emot respons och artikeltips. Vi hörs!

14.9.2022

Ytterligare information

Mervi Itkonen

ledande sakkunnig I kommunikation
Telefon:
+358 9 771 2160
Mobiltelefon:
+358 44 374 0025
E-post:
Mervi.Itkonen@kt.fi
Organisation:
Kommun- och välfärdsområdesarbetsgivarna KT

Muita artikkeleita aiheesta