Pääkirjoitus
6
/2023

Mervi Itkonen, päätoimittaja

Tekoälystä apua hurlumheihin

Työ on välillä yhtä hurlumheitä. Kun ympäriinsä viuhuvien pallojen ja toisiaan seuraavien Teams-palaverien välissä istuu alas ja keskittyy tuottamaan vaikkapa uutta tekstiä, pää voi olla tyhjä kuin valkoinen paperi. Luovuus vaatii aikaa, huokoisuutta.

Mervi Itkonen, KT-lehden päätoimittaja

Avuksi olen löytänyt ChatGPT:n. Siitä on lyhyessä ajassa tullut minulle lähes korvaamaton apuri. Se auttaa ideoinnissa, kirjoittaa muistilistat, etsii hashtagit ja tiivistää raskaat dokumentit kolmeksi pointiksi. Se vapauttaa aikaani ajatteluun.

Tämä on automatisoinnin ja tekoälyn suurin hyöty. Tylsät, manuaaliset ja toisteiset hommat nopeutuvat. Työtunteja säästyy, tuottavuus paranee. Usein myös virheet vähenevät, mutta eivät aina. Ihmistä tarvitaan edelleen.

Tässä lehdessä kerromme esimerkkejä siitä, miten kunnissa ja alueilla on parannettu tuottavuutta. Lukekaa esimerkiksi Vaasan kaupungin mainio esimerkki siitä, miten kaupungissa etsittiin ja automatisoitiin pakkopullaksi nimettyjä rutiinitöitä (s. 6).

Aina ratkaisut eivät löydy teknologiasta. Tarvitaan uudenlaista ajattelua ja johtamista, joskus myös sääntelyn vähentämistä. Millaisia pakkopullia ja vastuksia sinun työstäsi löytyy?

15.12.2023

Yhteystiedot

Mervi Itkonen

viestintäpäällikkö
Puhelin:
+358 9 771 2160
Matkapuhelin:
+358 44 374 0025
Sähköposti:
Mervi.Itkonen@kt.fi
Organisaatio:
Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT