Pääkirjoitus
1
/2024

Mervi Itkonen, päätoimittaja

Pidetään ääntä vastuullisuudesta

Yritysvastuuta on ollut perinteisesti kolmenlaista: ympäristövastuu, sosiaalinen vastuu ja taloudellinen vastuu, jolla viitataan esimerkiksi säntilliseen veronmaksuun. Globaaleissa tuotantoketjuissa toimiville yrityksille vastuullisuus on tärkeä osa liiketoimintaa, pakollinen juttu, jota ilman kilpailussa ei pärjää. Sitä se on myös julkisella alalla.

 

Me emme kilpaile markkinaosuuksista, mutta osaajista kylläkin. Vastuullisuus on tärkeää etenkin nuorille.

Vastuullisuus näkyy esimerkiksi useimpien hyvinvointialueiden strategioissa. Monet kunnat ovat sitoutuneet hiilineutraaliustavoitteisiin tai YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin, joissa ympäristö, ihminen ja talous otetaan tasavertaisesti huomioon. Vastuullisuus on tärkeää myös johtamisessa. Tässä lehdessä ääneen pääsevät Etelä-Karjalan hyvinvointialueen ja Jyväskylän johtajat, jotka kertovat mitä se heidän työpaikoillaan merkitsee.

Nuorille työntekijöille ei riitä, että työnantaja ylätasolla vannoo vastuullisuuttaan. He kysyvät, miten arvot näkyvät käytännössä. Kunnissa ja hyvinvointialueilla tehdään kunnianhimoista työtä kestävän kehityksen ja hyvän työelämän eteen. Siitä on syytä pitää meteliä. 

23.2.2024