Työelämän kehittäminen
3
/2023

Teksti: Hertta-Mari Kaukonen

Miksi nuoret pitävät lähityöstä toimistolla?

Tuoreen raportin mukaan nuoret haluavat työskennellä vanhempia kollegoitaan enemmän toimistolla, kun heiltä kysyttiin etä- ja lähityöstä. Tulos käy ilmi kiinteistösijoitusyhtiö Castellumin Tulevaisuuden työelämä -selvityksestä.

Työelämän kehittäminen

Raportin mukaan lähes puolet eli 42 prosenttia alle 25-vuotiaista nuorista suhtautuu positiivisesti pakolliseen toimistolle menoon viikon jokaisena päivänä. Sen sijaan yli 54-vuotiaista vastaajista vain 24 prosenttia suhtautuisi näin tiukkaan läsnä­olopakkoon myönteisesti.

Lähityössä arvostettiin kollegoiden tapaamista. Nuoremmat ikäryhmät arvostavat toimiston luovuutta edistävää ilmapiiriä enemmän kuin vanhemmat kollegansa.

Nuorille sopii vanhempia vastaajia yleisemmin myös muut kuin perinteiset työhuoneet, sillä lähes puolet kaikkein nuorimmista vastaajista suosi avokonttoria ja myös ilman omaa pöytää toimivaa moni­tila­ympäristöä vastauksissaan.

Oma huone ja avokonttori olivat yhtä suosittuja alle 25-vuotiaiden vastaajien vastauksissa. Useimmat halusivat silti oman työpöydän. Selvityksessä oli mukana Suomi, Ruotsi ja Tanska. Kyselyyn vastasi noin 4 000 toimistotyöntekijää.

16.6.2023