Työelämän kehittäminen
3
/2023

Kuinka olla kiinnostava työnantaja nuorelle?

Kuntarekryn palvelujohtaja Anne-Mari Mourukoski kokosi kolme vinkkiä asiakkaiden ja asiantuntijoiden kokemusten pohjalta. Nuorten näkemyksiä on kerätty nuorille suunnatuista kyselyistä.

Nuori kahvilantyöntekijä kesätöissä

Kerro ja näytä rehellisesti työn arki työyhteisössäsi

Työn arjen kuvauksissa vakuuttavimpia ovat oikeiden työntekijöiden kertomukset työpäivästään ja urapoluistaan. Kertomuksia kannattaa julkaista laajasti kaikista työyhteisön ammattiryhmistä: myös niistä ammateista, joissa on hyvä henkilöstötilanne.

Nuoret ja työuransa alussa olevat henkilöt eivät tiedä monia asioita, jotka tuntuvat työelämässä oleville itsestäänselvyyksiltä. Tällaisia asioita ovat esimerkiksi työajat, työn sisältö kaikkine yksityiskohtineen, lomat, työilmapiiri ja miten pidetään huolta omasta työhyvinvoinnista.

Nuorille toimivat hyvin MyDay-tyyppiset videot eri ammattiryhmien työpäivästä. Niitä voi julkaista työpaikanne somekanavissa tai nettisivuilla. Kirjoitettuja artikkelejakaan ei kannata vähätellä.

 

Tuo avoimesti esiin positiiviset asiat, joita teistä kerrotaan

Poimi esimerkiksi henkilöstökyselyistä erityisesti nuoria kiinnostavia teemoja, kuten työn ja vapaa-ajan yhteensovittaminen tai urakehitysmahdollisuudet. 

Kysy myös työyhteisösi uusilta työntekijöiltä, miksi he valitsivat juuri teidät työnantajakseen. Mikä vakuutti heidät siitä, että teillä on hyvä työskennellä? Millaisen perehdytyksen he saivat? Mitkä asiat tukevat heitä työssä jaksamisessa?

Urapolkujen kuvaaminen auttaa teitä työnantajana joka tapauksessa, sillä se tieto on tärkeää myös muille kuin nuorille työntekijöille. On tärkeää pystyä osoittamaan, että työpaikallanne voi edetä urallaan. Uusia työtehtäviä ei ole aina välttämätöntä etsiä muilta työnantajilta.

 

Anna aitoja työtehtäviä ja perehdytä tehtäviin hyvin

Perehdyttäminen vie aikaa, mutta on erittäin kaivattua ja sitouttavaa. Monesti kuulee, että nuorelle annetaan niin sanottuja hanttihommia, eikä nähdä sitä vaivaa, että heidät otettaisiin tekemään niitä ihan oikeita työtehtäviä. Nuoren kokemus työstä ei ole kovin positiivinen, jos hän on ajatellut esimerkiksi pääsevänsä palkan­laskennan töihin ja pääosa ajasta kuluukin arkistoinnissa. Tärkeintä on ainakin välttää sitä, että ensin maalaillaan erittäin ruusuista kuvaa monipuolisista työtehtävistä, ja sitten ainoa monipuolisuus onkin se, että samoja rutiineja tehdään eri rakennuksissa.

Perehdyttäminen oikeisiin työtehtäviin vie aikaa, mutta palkitsee myöhemmin. Jos esimerkiksi käyttää yhden työpäivän opettaakseen yhden asian, se voi myöhemmin säästää muiden työaikaa kaksi henkilö­työkuukautta. Tällöin perehdyttämiseen käytetty aika on lopulta pieni.

 

Kuntarekry on julkissektorin työnhakupalvelu ja kuntaorganisaatioiden ja hyvinvointialueiden rekrytointipalvelu. Palveluun on kirjautunut noin 500 000 työnhakijaa, ja sitä käyttää yli 350 työnantajaorganisaatiota. Kuntarekry.fi-sivustolla on yli miljoona käyntiä kuukausittain.

16.6.2023