Pääkirjoitus
1
/2023

Mervi Itkonen, päätoimittaja

Johtaminen on viestintää

Hyvästä johtamisestä puhutaan paljon, ja siihen ladataan odotuksia. KT-lehden päätoimittaja Mikä tekee johtamisesta hyvää?

Kun luin Hyvinkään kaupunginjohtajan Johanna Luukkosen ja Oulun taidekoulun rehtorin Mia Lappalaisen haastattelut, oivalsin että yksi vastaus on onnistunut viestintä. Johtaminen on suurelta osin viestintää ja vuorovaikutusta: hyvä johtaja osaa esimerkiksi kuvata ja perustella omaa johtamistaan, tehdä tavoitteet ymmärrettäviksi muille ja ratkaista kriisejä viestinnän ja vuorovaikutuksen avulla.

Sujuva viestintä mielletään toisinaan luonteenpiirteeksi, joka ihmisellä joko on tai ei ole. Ajatus on virheellinen. Toiset voivat olla luonnostaan esimerkiksi ulospäinsuuntautuneita, mutta hyvän viestinnän kanssa sillä on vain vähän tekemistä. Hiljainen voi olla yhtä hyvä tai parempikin viestijä kuin puhelias. Myös aktiivinen kuunteleminen kuuluu hyvään viestintään.

Viestinnän ja vuorovaikutuksen taidot, kuten monet muutkin työelämän tärkeät metataidot (s. 38), ovat taitoja, jotka opitaan ja joissa jokainen voi kehittyä. Kukaan meistä ei synny viestinnän työkalupakki kainalossaan. Missä on se organisaatio, jolla on varaa olla kehittämättä näin tärkeää osaamista?

17.2.2023

Yhteystiedot

Mervi Itkonen

viestintäpäällikkö
Puhelin:
+358 9 771 2160
Matkapuhelin:
+358 44 374 0025
Sähköposti:
Mervi.Itkonen@kt.fi
Organisaatio:
Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT