Pääkirjoitus
5
/2022

Mervi Itkonen, päätoimittaja

Arki vaatii asennetta

Lapsiperheen arkea: Syksyn kolmas flunssa-aalto menossa. Lapset päiväkotiin, töihin, taas päiväkotiin ja töitä kotisohvalla. Teams-kokouksissa häilyy nuhaisia lapsia yöpuvuissaan.

Onneksi elämäntilanteet vaihtelevat, eikä mikään ole ikuista – eivät edes flunssa-aallot, eikä varsinkaan lapsuus. Joustoa voi kaivata myös koiranpennun ottanut tai muistisairaasta omaisestaan huolehtiva.

Kansainvälinen Decoding Global Talent -tutkimus (2021) selvitti, miten koronapandemia on vaikuttanut toiveisiin työelämälle. Summauksena: pandemian jälkeen ihmiset arvostavat yhä enemmän hyvää elämää tässä ja nyt. Tärkeimpänä pidettiin hyviä suhteita kollegoihin ja esihenkilöön sekä tasapainoa työn ja muun elämän välillä.

Aiemmin tärkeiden pitkän aikavälin hyötyjen, kuten urakehityksen, merkitys on vähentynyt, mutta palkan kasvanut. Pandemia lisäsi myös työnantajan arvojen, kuten ympäristöasioiden ja sosiaalisen vastuun merkitystä. Ne kiinnostavat etenkin nuoria.

Työnantajilla onkin vaativa tehtävä ottaa huomioon moninaiset ihmiset ja heidän elämäntilanteensa. Huomiointia silti tarvitaan, koska joustava ja ihmisestä kokonaisuutena välittävä työelämä on kaikkien etu. Jos työ ei jousta, työntekijät eivät jää, tai jaksa.

28.10.2022

Yhteystiedot

Mervi Itkonen

viestintäpäällikkö
Puhelin:
+358 9 771 2160
Matkapuhelin:
+358 44 374 0025
Sähköposti:
Mervi.Itkonen@kt.fi
Organisaatio:
Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT