Pääkirjoitus
2
/2021

Teuvo Arolainen, päätoimittaja

Muuttajat työhön kuntien tuella.

On ajan hukkaa väitellä siitä, onko Suomessa pulaa osaavasta työvoimasta. Tilanne on heikentynyt jo pitkään, sillä väestö vanhenee ja syntyvyys laskee. Kunta-alalta myös lähtee tuhansittain ihmisiä eläkkeelle samaan aikaan, kun henkilömitoitukset kiristyvät.

Teuvo Arolainen, Kuntatyönantajan päätoimittaja

Eräs keino osaajien saamiseksi on nojata maahan muuttaneisiin tai muuttaviin ihmisiin. Erityisesti työperäinen maahanmuutto auttaa.

Tulijoiden pääsy työmarkkinoille on silti hankalaa. Isoja esteitä on ainakin kaksi: ulkomailla suoritettujen tutkintojen heikko vastaavuus suomalaisten kanssa sekä ankara kielitaidon vaatimus.

Tukea on kuitenkin tarjolla. Esimerkiksi Helsingissä autetaan hoitajia täydentämään tutkintojaan ja harjoittelemaan sairaaloissa. Vieraskielisille lastenhoitajille tarjotaan oppisopimuskoulutusta. Kolmannella projektilla etsitään työkokeilu- ja työpaikkoja Suomeen muualta muuttaneille, pitkään kotona olleille naisille.

Työn tekemiseen pitää olla riittävä kielitaito. Puhdasta suomen tai ruotsin kielen taitoa on silti tarpeetonta vaatia. Oman ammattisanaston osaamisen pitää riittää, vaikka vähän murtaen.

21.4.2021

Yhteystiedot

Teuvo Arolainen

viestintäpäällikkö
Puhelin:
+358 9 771 2518
Matkapuhelin:
+358 50 324 1195
Sähköposti:
Teuvo.Arolainen@kt.fi
Organisaatio:
Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT