Pääkirjoitus
5
/2020

Teuvo Arolainen, päätoimittaja

Työllisyys turvaa hyvinvoinnin

Julkiset palvelut pysyvät voimissaan vain vahvan työllisyyden ansiosta. Valtion ja kuntien kannattaa ottaa lainaksi halpaa rahaa, mutta ajan mittaan se muuttuu velkavankeudeksi. Kestävämpää on työllistää ihmisiä.

Teuvo Arolainen, Kuntatyönantajan päätoimittaja

Työllisyysaste vaikuttaa julkiseen talouteen verotuloina ja työttömyyden hoitoon uppoavina menoina. Koronan takia alijäämät kasvavat. Monessa paikassa on paineita nostaa veroäyriä.

Valtiovarainministeriön tuoreessa kuntatalousohjelmassa todetaan kirkkaasti, että kuntatalouden pitkäaikainen tulojen ja menojen välinen rakenteellinen epätasapaino pysyy mittavana.

Kuntien työllisyyskokeilut ovat keino parantaa kuntataloutta. Kokeiluun osallistuu yli sata kuntaa ja kaupunkia. Vantaa haki työllisyyden kokeilukunnaksi voidakseen räätälöidä työllisyyspalveluita kuntalaistensa erityistarpeisiin.

OECD:n tuoreen selvityksen mukaan Suomen työttömät jakautuvat erilaisiin ryhmiin, mutta monessa taustalla on jokin puute: ihmisillä ei ole koulutusta, terveyttä, ammattitaitoa tai työtilaisuuksia lähiseudullaan. Kuntien kokeiluilla voidaan puuttua kaikkiin näihin.

14.10.2020

Yhteystiedot

Teuvo Arolainen

viestintäpäällikkö
Puhelin:
+358 9 771 2518
Matkapuhelin:
+358 50 324 1195
Sähköposti:
Teuvo.Arolainen@kt.fi
Organisaatio:
Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT