KT-kulma
4
/2020

Markku Jalonen, kunta-alan työmarkkinajohtaja

Sopimusratkaisu tuo kunnille vakautta

Kunta-alan pitkittyneissä sopimusneuvotteluissa saatiin lopulta sopimusratkaisu vaiherikkaiden tapahtumien jälkeen. Sopimukset allekirjoitettiin kesäkuun puolivälissä. Neuvotteluprosessi kesti vuoden verran. Loppuvaiheessa neuvotteluita käytiin etänä poikkeuksellisessa koronan aiheuttamassa kriisitilanteessa.

Markku Jalonen toimitusjohtaja

Koska neuvottelujen kohteena olevat asiat olivat laajoja ja vaikeita, neuvottelujen yllä leijui jatkuva kriisiytymisen uhka ja sopimusratkaisun siirtyminen syksyyn. Saavutettu yleisen linjan mukainen ratkaisu tuo kunta-alalle kaivattua vakautta ja ennustettavuutta.

Yksityisen sektorin sopimuksista liikkeelle lähtenyt kiky-sopimuksen työajan pidennyksen purkaminen korvaavilla määräyksillä toteutui myös kunta-alan sopimuksissa.

Pääsopimuksen uudistaminen merkitsee suurinta sopimusjärjestelmän remonttia koko KT:n historiassa. Lukuisat työryhmät ovat aloittamassa vaativaa ja vuosia kestävää neuvottelu-urakkaa.

Kunta-alan ratkaisuhakuinen neuvottelukulttuuri oli kovalla koetuksella. Kierroksen arviointi ja osapuolten yhteiset luottamusta lisäävät toimet ovat välttämättömiä jatkon kannalta.

Valtion ensi vuoden talousarviossa on turvattava kuntatyönantajien toimintaedellytykset. Kuntatalous on historiallisen heikossa kunnossa ja kunnat tarvitsevat lisää taloudellista tukea.

Talouden elvytystoimien ohella tarvitaan konkreettisista päätöksiä työllisyystoimista ja uskottavaa näköalaa toimien vaikuttavuudesta. Hallitusohjelman työllisyystavoitteen toteutuminen on entistä tärkeämpää. Se edellyttää muun muassa ansiosidonnaisen työttömyysturvan uudistamista ja työttömyysturvan lisäpäivien rajoittamista.

8.9.2020

Yhteystiedot

Markku Jalonen

toimitusjohtaja
Puhelin:
+358 9 771 2500
Matkapuhelin:
+358 40 547 7710
Sähköposti:
Markku.Jalonen@kt.fi
Organisaatio:
Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT