Asian tuntija
4
/2020

Teksti: Taru Berndtson
Kuva: Eeva Anundi

Kuntien edunvalvonta on kestävyyslaji

Työmarkkinajohtaja Markku Jalonen on ylpeä työstään kuntien ja kuntayhtymien edunvalvojana. Kuntatyönantajat ovat merkittävässä roolissa kansalaisten lähipalvelujen tuottajina.

Markku Jalonen metsässä ilta-auringon valaisemana

Markku Jalosella on takanaan monipuolinen yli 30 vuoden työkokemus työmarkkinajärjestöissä niin palkansaaja- kuin työnantajapuolellakin. Syyskuun alussa 60 vuotta täyttänyt Jalonen pitää työstään johtaa kuntatyönantajien valtakunnallista edunvaltaa. Jalonen aloitti kunta-alan työmarkkinajohtajan tehtävissä 2007.

– Työ on todella pitkäkestoista, sinnikästä edunvalvontaa. Esimerkiksi kymmenen vuotta jonkin keskeisen tavoitteen saavuttamiseen ei ole harvinaista. Normitöiden päälle tulevat kuukausia kestävät neuvottelut vaativat myös hyvää fyysistä kuntoa.

Vaativa ja tärkeä työ kiehtoo

Työhön tuo mielekkyyttä sen yhteiskunnallinen merkittävyys.

– Kunnilla on suuri rooli  ja arvo suomalaisessa yhteiskunnassa. Kunnat ja kuntayhtymät vastaavat koronaepidemiaankin liittyvistä käytännön toimenpiteistä ja palveluista.

Merkittävyyden toinen puoli on työn vaativuus. Kunta-ala on Suomen suurin sopimusala. Kuntatyönantajien palveluksessa on yli 420 000 palkansaajaa. Alan työvoimakustannukset ovat yli 20 miljardia.

– Istun työmarkkinakeskusjärjestöjen neuvottelupöydissä, missä ovat neuvottelukumppaneina EK, SAK, AKAVA ja STTK. Millään muulla työmarkkinajärjestöllä Suomessa ei ole tällaista roolia, jossa järjestö käy sekä valtakunnalliset liitto- ja toimialakohtaiset työmarkkinaneuvottelut ja jossa järjestö on myös työmarkkinakeskusjärjestötason vaikuttaja.

Työmarkkinajohtajan työ vaatii erittäin kovaa paineensietokykyä ja kykyä yhteensovittaa ristiriitaisia intressejä sekä kykyä johtaa neuvotteluja. Neuvottelu- ja edunvalvontatyön ohella Jalosella on vaativa johtamis- ja esimiestehtävä KT:n toimistossa, jossa työskentelee yli 60 henkilöä.

– Tämä on näköalapaikka sellaiselle, joka haluaa vaikuttaa. Hyvä yhteistyö KT:n valtuuskunnan kanssa sekä toimivat verkostot ovat työssäni kaikki kaikessa.

– Mottoni on, että KT:n on oltava mukana vaikuttamassa kaikissa niissä pöydissä, joissa tehdään kuntatyönantajia koskevia päätöksiä. Niitähän on todella paljon. KT on aikanani päässyt mukaan eläkeneuvottelupöytiin.

Työn julkisuus kasvanut

Työmarkkinajohtajan työhön kuuluu paljon julkisuudessa esiintymistä.  Se ei ole pelkästään hyvä asia.

– Some-maailma on muuttanut  julkisuutta ja siihen liittyy ikäviäkin lieveilmiöitä. Jouduin viimeisimpien neuvotteluiden aikana useasti maalittamisen ja epäasiallisen viestinnän kohteeksi. Jalonen kertoo.

Jalonen onkin huolissaan kunta-alan neuvottelukulttuurin tilasta viime neuvottelukierroksen kokemusten jälkeen.

– Työmarkkinatoimintaan kuuluu, että asioista ollaan eri mieltä. Olen kotoisin Seinäjoelta eli Etelä-Pohjanmaalta, ja tottunut siihen, että vaikka peli olisi kovaakin, niin sen on oltava reilua. Henkilöön menevää toimintaa en voi hyväksyä.

Asenne ja luottamus ovat työmarkkinatoiminnassa ratkaisevaa.

– Riidanhaluisuus, julkisuuden kautta neuvotteleminen sekä kaikkien vanhojen toimintatapojen kyseenalaistaminen ei vie asioita eteenpäin.

Ylpeä kunnista

Milloin työstä sitten voi olla ylpeä?

–Kun sopimusratkaisu tai muu edunvalvontaprojekti on saatu maaliin ja omat tavoitteet täyttyvät vähintäänkin kohtuullisesti. Työmarkkinaratkaisut ovat aina kompromisseja eikä mihinkään selkävoittoihin pidä edes pyrkiä.

– Olen myös ylpeä henkilöstöstäni KT:ssa. Tämä on tiimityötä. Yksi ilonaihe on seurata, miten työntekijät kehittyvät työssään.

Markku Jalonen kertoo olevansa ylpeä myös 50 vuotta täyttävästä KT:stä sekä kuntakentästä.

– Kuntia mollataan aivan kohtuuttomasti, kun ottaa huomioon, minkälaiset velvoitteet niille on asetettu ja millaiset resurssit niillä on käytössään. Kuntien johto, ja esimiehet ja henkilöstö tekevät hyvää työtä.


Kuka hän on?

  • Markku Jalonen
  • Kunta-alan työmarkkinajohtaja, YTL
  • Markku Jalosella on useita luottamustehtäviä. Hän on Työllisyysrahaston, Eläketurvakeskuksen ja Kevan hallituksen jäsen sekä arvonimilautakunnan varapuheenjohtaja.
  • Jalonen harrastaa liikunnan ohella mökkeilyä ja lukemista.

8.9.2020