Pääkirjoitus
6
/2019

Teuvo Arolainen, päätoimittaja

Talouden ehdoilla

Kuntien keskeinen tehtävä on tuottaa palveluita kuntalaisille jäsenilleen. Suurin osa tästä perustuu lainsäädännön velvoitteisiin. Tulot tulevat enimmäkseen sekä kunnallisverojen että valtionosuuksien kautta.

Teuvo Arolainen, päätoimittaja

Tänä vuonna kuntien kyky kantaa taloudellinen vastuunsa on ollut heikompi kuin pitkään aikaan, eivätkä lähivuodet näytä tuovan helpotusta. Jo ensi vuodeksi moni kunta joutuu kiristämään verotustaan.

Huomattavan monessa kunnassa on jouduttu aloittamaan yhteistoimintaneuvottelut, joiden tavoitteena on sopeuttaa työvoimakustannuksia ja tarkastella palvelutoiminnan uudelleenorganisointia. 

Esimerkiksi Päijät-Hämeessä hyvinvointikuntayhtymä joutuu säästämään monin tavoin, koska sille budjetoidut rahat eivät riitä. Taustalla on yhtymän perustaneiden 12 kunnan taloudellinen tilanne.

Yhtymän omistajiin kuuluvan Asikkalan kunnan budjetista melkein 51 prosenttia menee sote-palveluihin. Kuluvan vuoden loppupuolella sosiaali- ja terveydenhuollon kulut ylittyivät 900 000 eurolla.

Palkat sivukuluineen vievät noin puolet kaikista toimintamenoista.

Sote-uudistuksen pitäisi – tai olisi pitänyt jo aikoja sitten – helpottaa tilannetta, mutta sitä odotellaan yhä. Samaan aikaan huoltosuhde heikkenee ja palvelujärjestelmät natisevat.

Pitkän uran sekä julkisen että yksityisen puolen johtavana lääkärinä tehnyt Jarmo Karpakka muistuttaa, että perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon lähentäminen näkyisi nopeasti kuntien kustannuksissa.

Kuntien taloudelliseen asemaan vaikuttavat tietysti myös monet muut yhteiskunnalliset tekijät, kuten muuttoliike, yritysten investoinnit, lapsi- ja eläkeläisluvut sekä yleinen taloudellinen kehitys. Pelkästään näiden kanssa eläminen voi olla vaivalloista, siihen päälle ei enää tarvita kalliita työmarkkinaratkaisuja. Jos näin käy, niin yt-neuvottelut ja julkisen toiminnan tehostaminen jatkuvat.

12.12.2019

Yhteystiedot

Teuvo Arolainen

viestintäpäällikkö
Puhelin:
+358 9 771 2518
Matkapuhelin:
+358 50 324 1195
Sähköposti:
Teuvo.Arolainen@kt.fi
Organisaatio:
Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT