Tilastot
3
/2018

Kuva: Pixhill

Yli kolmen päivän sairauspoissaolot vähentyneet

Kunta-alan sairauspoissaolojen kokonaismäärä on pysynyt ennallaan. Poissaolojen luonteessa on kuitenkin tapahtunut muutos niin, että yli kolme päivää kestävien sairauspoissaolojen määrä on laskenut ja lyhyempien kasvanut.

niistävä nainen apteekissa

Kuntatyöntekijät olivat vuonna 2017 poissa työstä oman sairauden takia keskimäärin 16,7 päivää, osoittavat tuoreimmat Kunta10-tutkimuksen tulokset. Sairauspoissaolojen määrä on pysynyt tällä tasolla vuodesta 2013 lähtien.

Vuonna 2013 kuntatyöntekijät olivat keskimäärin 1,9 kertaa poissa töistä lyhyen, 1–3 päivää kestävän, sairauspoissaolon takia. Vuonna 2017 lyhyitä poissaolokertoja oli keskimäärin 2,1.

Yli kolme päivää kestävien sairauspoissaolojen määrä on laskenut. Niitä oli viime vuonna keskimäärin 0,8 kuntatyöntekijää kohden. Pitkät poissaolot ennustavat heikentymistä tulevassa terveydessä ja työkyvyssä. Siksi niiden vähentyminen on merkittävää.

Sairauspoissaolopäiviä oli eniten palvelutyöntekijöillä (23,4 päivää) ja ruumiillista työtä tekevillä (21,6 päivää). Näissäkin ammattiryhmissä sairauspoissaolopäivien määrä on vähentynyt kymmenen vuoden takaisista huippulukemista.

Neljännes (23 %) kuntatyöntekijöistä ei ollut viime vuonna lainkaan poissa töistä oman sairauden takia.

Sairauspoissaolot ammattiryhmittäin 2007–2017

Työterveyslaitoksen Kunta10-tutkimus on Suomen suurin kunta-alan henkilöstön seurantatutkimus, johon osallistuvat Helsinki, Espoo, Vantaa, Tampere, Turku, Oulu, Naantali, Raisio, Nokia, Valkeakoski ja Virrat. Sillä seurataan yli 90 000 kuntatyöntekijän vuosittaisia sairauspoissaoloja kalenterityöpäivänä per henkilötyövuosi.

31.5.2018