Pääkirjoitus
3
/2018

Teuvo Arolainen, päätoimittaja
Kuva: Jarmo Teinilä

Vastuullinen kunta on läpinäkyvä

Kuntatyönantaja-lehden joka numerossa on yksi teema, jota pyritään tarkastelemaan laajasti, monipuolisesti ja jopa yllättävistä näkökulmista. Perinteisiä ja toistuvia aiheita ovat olleet esimerkiksi henkilöstöjohtaminen, työturvallisuus ja kunta-alan sopimukset. Hiljalleen kattausta on lavennettu. Tarkastelussa ovat olleet muun muassa maine ja työn murros. Nyt tartuimme vastuullisuuteen.

Teuvo Arolainen, päätoimittaja

Vastuullisuudesta huolehtiminen on arkea yritysmaailmassa. Vastuullisuuden toteutumista seurataan ja siitä raportoidaan, sille on yhtiöissä nimetty vastuuhenkilöt. Työelämäprofessori Pauli Aalto-Setälä muistuttaa, että eettiset valinnat ja vastuullinen toiminta ovat yrityksille aitoja kilpailutekijöitä.

Kun samaa ryhdyttiin tarkastelemaan kuntien kulmasta, kesti hetken saada selville käsitteen merkitys ja käyttötavat. Aihetta pohtineiden löytämiseenkin meni aikaa.

Kaikki tämä kuitenkin kannatti: penkomisen tuloksena kävi selville, että vastuullisuus on mitä suurimmassa määrin jo nyt läsnä kunnissa, vaikkei kaikkea toimintaa ehkä laitetakaan sen nimiin. Hämeenlinna on oiva esimerkki siitä, miten paljon vastuullisuus voi läpäistä arkista toimintaa.

Kunta-alalla on lisäksi kysyntää vastuullisuuden uusille muodoille. Kysyntä ei niinkään synny siitä, että kunnat kilpailisivat vastuullisuudella, vaan siitä, että kuntien eettisyyttä seurataan koko ajan tarkemmin. Läpinäkyvyys on arvossa.

Kuntatyönantajan näkökulmasta vastuullisuutta on pitää huolta verovarojen käyttämisestä, mutta myös hyvästä henkilöstöjohtamisesta. Vastuullisuutta pitää pohtia myös sote- ja maakuntauudistuksessa, kuten Keski-Suomen maakunnan HR-vastuuvalmistelija, Jyväskylän henkilöstöjohtaja Arja Aroheinä sanoo.

 

31.5.2018

Yhteystiedot

Teuvo Arolainen

viestintäpäällikkö
Puhelin:
+358 9 771 2518
Matkapuhelin:
+358 50 324 1195
Sähköposti:
Teuvo.Arolainen@kt.fi
Organisaatio:
Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT