Pääkirjoitus
2
/2018

Teuvo Arolainen, päätoimittaja
Kuva: Jarmo Teinilä

Kertaerä tukee kunta-alan tuottavuutta

Kunta-alan sopimusneuvottelut olivat tänä talvena monella tavalla poikkeukselliset. Neuvottelut käytiin pitkästä aikaa liittokierroksena, jonka taustalla kummitteli vientiteollisuuden neuvotteluissa syntynyt niin sanottu yleinen linja.

Teuvo Arolainen, päätoimittaja

Palkansaajajärjestöt vaativat korvausta kilpailukykysopimuksen viemistä lomarahoista. Tekstimuutoksia haluttiin ja tehtiin harvinaisen paljon.

Tässä lehdessä on kattava kooste neuvottelujen tuloksista. Soveltamisohjeita ja jälkitöitä riittää. Neuvotteluissa päädyttiin muun muassa perustamaan useita työryhmiä. Niiden anti selviää vasta kuukausien päästä.

Neuvottelujen lomassa on tehty paljon muutakin, kuten omaa tutkimusta.

Kesätyöpaikkoja kunta-alalla on entiseen malliin, kertovat tulokset tiedustelusta kuntien ja kuntayhtymien kesätyöpaikoista. Toinen tuore selvitys kertoo, että lääkärivaje on yhä pientä, joskin vaihtelua alueiden ja ryhmien kesken löytyy.

Perinteinen kuntien henkilöstömenojen selvitys kertoo, että säästeliäs taloudenpito kunnissa on jatkunut. Kunta-alan sopeutti henkilöstömenojaan viime vuonna noin 260 miljoonalla eurolla. Lomautuksia ja irtisanomisia oli silti hyvin vähän.

Liittokierroksella sovittiin, että kaikki tiettyyn aikaan työssä olleet saavat paikallisen, tuloksellisuuteen perustuvan kertaerän. Palkitseminen kytkee henkilöstön kuntien ja kuntayhtymien tavoitteelliseen ja tuottavuuteen pyrkivään taloudenpitoon.

Kuntien tuottavuuden mekanismi poikkeaa yrityksistä, muistuttaa tutkimusjohtaja Marko Kesti haastattelussaan. Siksi kuntaorganisaatioissa pitää tietää talouden rakenne. Toisaalta kunta-alalla on aidosti mahdollista parantaa yhtä aikaa sekä työelämän laatua että taloudellista tulosta. Kertaerä osuu tähän.

22.3.2018

Yhteystiedot

Teuvo Arolainen

viestintäpäällikkö
Puhelin:
+358 9 771 2518
Matkapuhelin:
+358 50 324 1195
Sähköposti:
Teuvo.Arolainen@kt.fi
Organisaatio:
Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT