Pääkirjoitus
5
/2017

Teuvo Arolainen, päätoimittaja

Ammatteja tulee ja menee

Varttuneemmat muistavat tavanneensa sellaisia ammatinharjoittajia kuin rahastajat, kylvettäjät, tukkijätkät tai röntgenkuvien kehittäjät. Samaa kadonneiden ammattinimikkeiden sarjaa ovat puhelunvälittäjät, Senraali-Santrat, ja hissitytöt.

Teuvo Arolainen, päätoimittaja

Ammattien katoamisen syynä ovat usein olleet keksinnöt ja muu tekninen kehitys. Ne ovat parantaneet työn tuottavuutta ja kustannuskilpailukykyä.

Lähivuosina digitalisaatio, teköäly ja koneoppiminen tekevät työnteolle samaa kuin Kehruu-Jenny 1770-luvulla tai liukuhihnan kehittäminen teollisuuteen sata vuotta sitten. Seassa on sensoriteknologiaa, virtuaalitodellisuutta ja esineiden internetiä.

Samalla ammattinimikkeiden kato jatkuu, osaksi huomaamatta, osaksi väistämättä: kunta-alalta listoilla ovat muun muassa palkanlaskijan, kirjanpitäjän ja kirjastotyöntekijän työt. Jo nyt hiipuvat esimerkiksi perhepäivähoitajat ja laitoksenhoitajat.

Monet jäljelle jäävätkin työt tehdään toisin. Sosiaali- ja terveyspalveluita tarjotaan jo nyt etäyhteyksien kautta. Tarjolla on virtuaalihoitoa ja robottien tekemisiä leikkauksia. Ehkä lumikissatkin jyräävät pian ulkoilureiteille latuja ilman kuljettajaa.

13.10.2017

Yhteystiedot

Teuvo Arolainen

viestintäpäällikkö
Puhelin:
+358 9 771 2518
Matkapuhelin:
+358 50 324 1195
Sähköposti:
Teuvo.Arolainen@kt.fi
Organisaatio:
Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT