Pääkirjoitus
2
/2017

Teuvo Arolainen, päätoimittaja

Maltin ja vakauden KT

Työmarkkinaelämä on maan nykyisen hallituksen aikana ollut poikkeuksellisen värikästä. Tälle vuodelle on helppo ennustaa lisää jännittäviä käänteitä.

Teuvo Arolainen, päätoimittaja

Viime vuoden suuri ponnistus, kilpailukykysopimus, on nyt voimassa. Vireillä on jo jatko, kikyssä sovitun Suomen mallin muovaaminen sopimuksiksi.

Mallin valmistelu on osoittautunut mutkikkaaksi: EK luopui keskitetystä sopimisesta, metsäteollisuus irtosi vientialan etujärjestöjen neuvotteluringistä ja muiden alojen palkansaajajärjestöt haluavat tinkiä omilleen jotain hyvää yleisen linjan päälle.

Kun vielä ottaa huomioon erilaiset palkansaajajärjestöjen kaatuneet fuusioneuvottelut ja keskinäiset rajariidat sekä kunta-alan sopimus- ja neuvottelujärjestelmää mullistavan sote- ja maakuntauudistuksen, KT näyttäytyy kokonaisuudessa maltillisena ja vakaana toimijana.

Viileästi katsoen Suomen malli, millaiseksi se muodostuukaan, jää muotopuoleksi ilman KT:n sitoutumista kokonaisuuteen. Vasta julkisen alan sopimukset tekevät mallin toteutuksesta kattavan.

Sote- ja maakuntauudistuksessa KT on saamassa oman lain, joka vahvistaa edelleen järjestön asemaa julkisen alan työnantajien edunvalvojana. Se on hyvä, sillä esimerkiksi uudistuksen edellyttämässä palkkaharmonisaatiossa valvottavana ovat suuret summat veronmaksajien rahoja.

Oman sävynsä työmarkkinatoimintaan tuovat huhtikuun kuntavaalit. Uusien valtuutettujen on uusiutuvissa kunnissa ymmärrettävä roolinsa myös kuntatyönantajina.

16.3.2017

Yhteystiedot

Teuvo Arolainen

viestintäpäällikkö
Puhelin:
+358 9 771 2518
Matkapuhelin:
+358 50 324 1195
Sähköposti:
Teuvo.Arolainen@kt.fi
Organisaatio:
Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT