Pääkirjoitus
4
/2016

Teuvo Arolainen, päätoimittaja

Monen tason luottamusta

Lappeenranta-seminaari keräsi elokuun puolivälissä jälleen 700 ihmistä kunnallisen yhteistoiminnan areenalle. Teema oli ihmisten elämää muuttava Digisaatio. Esimerkiksi Ikaalisissa se on yhdistänyt vanhuspalvelut ja digitekniikan kaikkia hyödyttävällä tavalla.

Teuvo Arolainen, päätoimittaja

Muutoksen ohella puheena oli luottamus. Sitä korosti muun muassa sote- ja maakuntauudistuksen projektijohtaja, alivaltiosihteeri Tuomas Pöysti.

Pöystin mukaan tekeillä oleva valtava mullistus edellyttää muun muassa yhteistyötä, digitalisaation hyödyntämistä, hyvää johtamista ja rohkeaa otetta. Erityisesti onnistuminen riippuu osallisten keskinäisestä luottamuksesta ja sitoutuneisuudesta muutokseen.

Satojen sivujen paksuinen sote- ja maakuntalakien paketti lähti lausunnolle elokuussa. Samaan aikaan maan hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen kesken käytiin väkevää keskustelua siitä, mitkä ovat kilpailukykysopimuksen taloudelliset vaikutukset kunta-alalle ja kuka ne lopulta maksaa.

Esillä oli jopa se, että asiallisesti jo sovittuun kilpailukykysopimukseen ei saada muodollista varmistusta eli järjestöjen johtajien allekirjoituksia. Luottamuksesta oli siinäkin keskustelussa perimmiltään kyse.

Kuin sattumalta luottamusta käsitellään monin tavoin myös tässä lehdessä. Vaalijalan kuntayhtymässä lomarahojen vaihtaminen lomarahavapaaksi on vakiintunut, vapaaehtoisuuteen ja sopimiseen nojaava käytäntö. Sen arvo vain korostuu, kun katsoo kuntayhtymän kokoa: 34 jäsenkuntaa neljässä maakunnassa, toimipaikkoja 14 kunnan alueella, tuhat työntekijää.

Menestyksen pohjalla on keskinäinen luottamus. Yt-neuvotteluja ei ole tarvittu.

Vastaavalla tavalla, luottamuksen varassa ja paikallisesti sopien, on Limingan kunta ottanut käyttöön työaikapankin. Kunnan tuloksellisuus ja henkilöstön hyvinvointi ovat kohentuneet rinnan.

Aloitin elokuun alkupuolella Kuntatyönantajien viestintäpäällikkönä ja tämän lehden päätoimittajana. Koetan olla luottamuksenne arvoinen.

5.9.2016

Yhteystiedot

Teuvo Arolainen

viestintäpäällikkö
Puhelin:
+358 9 771 2518
Matkapuhelin:
+358 50 324 1195
Sähköposti:
Teuvo.Arolainen@kt.fi
Organisaatio:
Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT