Kuntacaset
5
/2014

Teksti: Pirjo Tuusa
Kuva: Jussi Partanen

Jokaisen askeleen otat itsellesi

Lisää askelia arkeen – omaksi hyödyksi. Satakunnan sairaanhoitopiiri herättelee 3 600 työntekijäänsä ”arkiaktiivisuuden” lisäämiseen. Tavoitteena on jatkuva huolenpito omasta hyvinvoinnista.

Minna Stenius ja Katri Mannermaa

Satakunnan sairaanhoitopiirin tavoitteena on olla Suomen arkiaktiivisin työpaikka vuonna 2017. Kolmivuotisen terveysliikuntahankkeen työnimenä on Vähän enemmän – arkiaktiivisuutta.

Erikoinen sana kuvaa uutta asennoitumista terveysvalistukseen.

– Tavoittelemme vähän enemmän itsestä välittämistä. Kun ihmiset voivat oikeasti hyvin, sairauspoissaolot vähenevät ja työurat pitenevät, sairaanhoitopiirin työhyvinvointipäällikkö FT Katri Mannermaa selvittää.

Jos ihmiset jaksavat huolehtia itsestään, heillä on paremmat valmiudet kohdata tulevat muutokset, ovatpa ne soteuudistuksia tai henkilökohtaisen elämän yllätyksiä. Aiemmin työhyvinvointiohjelman toimenpiteet keskittyivät työyhteisötaitojen ja johtamisen tukemiseen, mutta nyt on palattu työhyvinvoinnin kivijalkaan, jokaisen työntekijän omaan vointiin.

Kaikki irti 120 000 eurosta

Sairaanhoitopiirillä on käytössä terveysliikuntaan vuosittain 120 000 euroa, jolla yritetään saada aikaan suurin mahdollinen hyöty ja vaikuttavuus. Arvioitiin, että siihen ei ylletä liikuntaseteleitä jakamalla.

– Jos summa käytettäisiin liikuntaseteleihin, niillä saataisiin hankittua jokaiselle työntekijälle liikuntapalveluita vain 1,5 kuukauden ajaksi. Lisäksi valtakunnallisesti on todettu, että jopa joka viides liikuntaseteli käytetään väärin. Seteleihin ja sporttipasseihin liittyy myös paljon byrokratiatyötä, Katri Mannermaa toteaa.

Ulkoistamisen sijasta sairaanhoitopiirissä päädyttiin omavaraiseen ratkaisuun. Viisi vuotta sitten työnantaja palkkasi terveysliikunnan suunnittelijaksi Minna Steniuksen. Hän on työfysioterapeutti ja pian myös psykoterapeutti.

Tavoitteena on liikuttaa valtaosaa väestä, tavalla tai toisella. Terveysliikunnan tavoitteeksi ei nosteta maratonjuoksua. Ei puhuta edes liikunnasta. Arkiaktiivisuus voi olla portaiden käyttöä hissin sijaan, työmatkakävelyä ja -pyöräilyä, puutarhanhoitoa, sienestystä, uimista, syvävenyttelyä tai joogaa, mutta toki myös kävelyä tai jumppaa Rääkki-ryhmässä tai Rapakuntoisten ryhmässä.

Rapakuntoiset, tervetuloa!

– Tänä syksynä alkoi kolme rapakuntoisten ryhmää. Niihin kehotetaan tulemaan sellaisena kuin olet. Etsi vanhat verkkarit kaapista ja kävele saliin paljain jaloin, Minna Stenius kertoo. Rapakuntoisten ryhmiä on toteutettu jo usean vuoden ajan ja ne ovat olleet suosittuja.

Sairaanhoitopiirissä alkoi syksyllä 44 liikuntaryhmää, jotka sijaitsevat omien toimipisteiden tiloissa tai lähistöllä.

Pienen osan ryhmistä vetää Stenius, mutta palveluja ostetaan pääosin ulkoa. On niska- ja olkapääryhmiä, selkä- ja lonkkaryhmiä, pilatesta, kahvakuulaa ja joogaa. Hyvinvointi ei lopu siihen, että olkapäätä, hartioita tai ristiselkää alkaa kolottaa.

– Ryhmissä opiskellaan, mitä on mahdollista tehdä oireista huolimatta, Minna Stenius toteaa. Luvassa on entistä kohdennetumpia ryhmiä.

Maksuttomien jumpparyhmien lisäksi sairaanhoitopiiri tukee työntekijöiden käyntejä uimahalleissa 1,50 eurolla/kerta. Vesijumpassa tuki on 2 euroa/kerta. Muutamien liikuntakeskusten kanssa on pystytty sopimaan alennetuista kuukausimaksuista, mutta käynteihin ei anneta rahallista tukea.

Kehon tilan mittauksiin tukea

Uusi apuri terveysliikunnassa on Arkiaktiivisuushanke, johon saatiin 40 000 euron avustus Kunnossa kaiken ikää -ohjelmasta. Raha käytetään kehon tilan perustutkimuksen tarjoamiseen kaikille työntekijöille. Lokakuun puoliväliin mennessä tutkimukseen oli ilmoittautunut noin 1 500 ihmistä eli 40 prosenttia sairaalan henkilökunnasta.

Tutkimuksen tekee kilpailutuksen perusteella Lounais-Suomen Liikunta ja Urheilu ry. Puolisen tuntia kestävän tutkimuksen voi tehdä työajalla eikä se sisällä rehkimistä.

Tutkimukseen sisältyy kehonkoostumuksen mittaus, kuntotesti eli sykkeen mittaus "mukavasti makuulla" ja puristusvoiman mittaus, joka kertoo ylävartalon voimatasosta. Kehonkoostumuksen mittaus kertoo muun muassa painosta, lihasmassasta, rasvaprosentista, lihastasapainosta ja viskeraalirasvan eli sisäelimien ympärille kertyneen rasvan määrästä. Hankkeesta kerrotaan YouTube-videoilla.

Mittauksen jälkeen jokaiselle työntekijälle annetaan henkilökohtainen palaute. Tämän jälkeen osallistuja voi vaikuttaa hyvinvointikyselyn avulla siihen, millaisia ryhmiä jatkossa toteutetaan. Tekemisiään voi kirjata HYMIS-päiväkirjaan verkkoon. HYMISin avulla kisaillaan myös leikkimielisesti sairaanhoitopiirin arkiaktiivisimman työporukan arvosta vuonna 2014. Sairaanhoitopiirissä on 182 työyksikköä.

Hankkeeseen sisältyy tietoiskujakin. Puhutaan myös työn tauottamisesta, johon löytyy monia keinoja. Yksi vaihtoehto on kävellä 500:n tai 1 000:n askeleen taukoliikuntareitti kerran työvuoron aikana.

Hyväryhtisyyden mannekiiniksi

Minna Steniuksen tavoitteena on, että Satakunnan sairaanhoitopiirin väki erottuisi ympäristöstään hyväryhtisyytensä ansiosta vielä eläkepäivillään. Iskulauseen mukaan "minkä työssä oppii, sen vanhana taitaa".

– Personal trainereista ei meillä puhuta, vaan elämäntapavalmennuksesta, työhyvinvointipäällikkö Katri Mannermaa sanoo. Arkiaskeliin innostetaan kuitenkin kasvokkain. Minna Stenius on käynyt viiden vuoden aikana sairaanhoitopiirin väelle tutuksi.

Omat liikuntaryhmät ja tapahtumat edistävät yhteisöllisyyttä. Liikuntaryhmissä ja salilla näkee muitakin sairaalan ihmisiä kuin lähimmät työkaverit.

Huolehtiminen kannattaa

Sairaanhoitopiirin terveysliikuntaan käytetyllä 120 000 eurolla liikkuu noin 2 000 ihmistä, joista yli tuhat säännöllisesti. Se on Katri Mannermaan mielestä hyvä saavutus. Piirin 253 miljoonan euron vuosibudjetissa 120 000 euroa on aika pieni summa. Se sisältää myös suunnittelijan palkan.

– Toivomme, että arkiaktiivisuushanke toimii myös rekrytoinnin tukena. Haluamme olla houkutteleva työnantaja, joka huolehtii työntekijöistä monipuolisesti, työhyvinvointipäällikkö Katri Mannermaa tiivistää. Hankkeen suojelijana toimii pääministeri Alexander Stubb. Hänen oma aktiivisuutensa toimii ”hyvänä esimerkkinä sairaanhoitopiiriläisille”

21.10.2014