Ledare
2
/2024

Mervi Itkonen, chefredaktör

Välbefinnande i arbetet genom exempel

Direktörernas ork är en tidsinställd bomb. Det säger Savitaipales kommundirektör Johanna Mäkelä i vår intervju. Själv har hon lärt sig ta hand om sitt välbefinnande i det krävande arbetet den hårda vägen. Det är ju så som många direktörer, chefer och även sakkunniga lär sig. Ingen är gjord av granit.

Mervi Itkonen, KT-lehden päätoimittaja

När vi på KT-redaktionen diskuterade temat välbefinnande i arbetet, funderade vi på om direktörerna i kommun- och välfärdssektorn är beredda att tala om sitt eget välbefinnande. Eller vänds diskussionen genast till ledning av välbefinnandet på organisationsnivå som vi redan behandlat flera gånger?

Till vår stora glädje var det lätt att hitta intervjuobjekt. Både Savitaipales kommundirektör och Södra Österbottens rekryterings- och välfärdsdirektör Niina Herttuala var utan att tveka villiga att tala också om sin egen ork i intervjun.

Det är fint med en öppen kultur, eftersom ledare kan föregå med gott exempel. Om vi inte vågar diskutera ork och gränser i organisationen, hur ska då välbefinnandet kunna förbättras? Om vi inte sätter gränser tillsammans, hur ska då andra lära sig?

Alltid behöver man inte gå den hårda vägen, man kan också lära sig tillsammans på arbetsplatsen. 

19.4.2024